Το κτήμα

epaulis-54

Σε μια εποχή όπου το ίδιο, στείρο design αναπαράγεται σε πολλούς χώρους και το έτοιμο φαγητό δίνει μια εύκολη, αλλά όχι και τόσο απολαυστική λύση, η ‘το Επαυλις κτήματος Τσιρώνη,  μπαίνει στη ζωή μας για να κάνει μια διαφορετική πρόταση. Μια πρόταση, όπου όλα μοιάζουν –και είναι-  χειροποίητα, χωρίς στυλιζαρίσματα και περιττές… σάλτσες.

Η ιδέα και ο χώρος είναι η παλιά και γνωστή σε όλους μας «Έπαυλη των πελαργων» οπου σήμερα αναγεννήθηκε στα χέρια της Τσιρώνη Αλεξάνδρας,  που με την εμπειρία από τα χρόνια της στο Alfa gastronomie catering, ένα catering που σας εξυπηρετεί σε όλες σας τις εκδηλώσεις από το 2000 και τη δική της έμπνευση και αρκετή προσωπική εργασία, έφτιαξε ένα χώρο, όπου σε κάθε του γωνιά σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα , ακριβώς γιατί όλα στο ΄Επαυλις είναι τοποθετημένα με το σκεπτικό αυτό. Το βασικό κομμάτι της κουζίνας το έχει αναλάβει γνωστός και καταξιωμένος σεφ ο κύριος Βασίλης Λιανός συμβάλλοντας στη φρεσκάδα των πιάτων κάτι που μας αρέσει πολύ όταν το συναντάμε στις γαστριμαργικές μας εξορμήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι την αίσθηση του οικείου, του σπιτικού και το χειροποίητου την έχεις με το που μπαίνεις στο μαγαζί. Η πρώτη εντύπωση που δίνει είναι ηρεμία, σαν σαλόνι παλιού σπιτιού, με πολυθρόνες και ράφια με την υπέροχη προσεγμένη  κάβα από την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, ενώ στον εξωτερικό χώρο το κλίμα γίνεται πιο παρεΐστικο, με το πράσινο να «ξεφυτρώνει» τριγύρω.

Ο κατάλογος είναι «συμμαζεμένος» με 5 σαλάτες, κάποια ορεκτικά και 11 κυρίως πιάτα και από την πρώτη του κιόλας ανάγνωση μυρίζει φρεσκάδα, πριν καν τα φαγητά έρθουν στο πιάτο. Η απουσία της τηγανητής πατάτας ίσως παίζει ρόλο σε αυτό, αφού τη θέση της παίρνουν τα ψητά λαχανικά και οι χωριάτικες φρέσκες πατάτες, βγάζοντας από τη μέση το τυποποιημένο, τηγανητό και φέρνοντας το φρέσκο και μυρωδάτο να το αντικαταστήσει.

Ο κόσμος στον οποίο απευθυνόμαστε, είναι ηλικίες από 17 μέχρι…97, αφού το Έπαυλις έχει κάτι να προσφέρει σε όλους: κοκτέιλ στους πιο trendy, αναψυκτικά και καφέ στους πιο παραδοσιακούς, κρασί, μπύρα στις παρέες και φυσικά φαγητό προσεγμένο και με πολύ εμπνευση, στους πεινασμένους κάθε ηλικίας, από τη στιγμή που λειτουργεί από Παρασκευή πρωί έως Κυριακή βραδυ.

Η μουσική ποικίλλει από ελληνικό έντεχνο, σε  jazz και Lounge, μουσική χαλαρωτική που επιτρέπει τη συζήτηση. Η τοποθεσία του Έπαυλις, επί της Παλαιας Εθνικής Οδού Λαμίας – Στυλίδας είναι ειδυλλιακή, με τα 5 πέντε υπέροχα πεύκα που μετρούνε πολλά χρόνια στην πλάτη τους, την πράσινη αυλή της, το υπέροχο νεοκλασσικό κτίριο που μετρά περίπου 300 χρόνια ζωής και οι γεύσεις της θα σας αποζημιώσουν, από τα συνήθη μαγαζιά του κέντρου της πόλης μας. Η φήμη του εστιατορίου κυκλοφορεί σε όλη την Λαμία, για το ποιοτικό του φαγητό, τη δημιουργική κουζίνα του που κινείται τόσο σε παραδοσιακούς, όσο και σε μοντέρνους τόνους, τον κατάλογο που ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και φυσικά την ατμοσφαιρική αυλή του, που υπόσχεται να σας κάνει να περάσετε υπέροχα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τα λαχταριστά γλυκά του. Info: 4ο ΧΛΜ ΠΕΟ Λαμίας-Στυλίδας, τηλέφωνο κρατήσεων: 2231023569

Η Ιστορία  

Οι αρχικοί ιδιόκτητες του έπαυλης  στη Mεγάλη Βρύση της Λαμίας(Μέτα την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Λονδίνου 3/2/1830),ήσαν ο Ν. Στουρνάρης κατά 2/3 και ο Α. Φαρδής κατα το 1/3.

Μέτα το θάνατο αυτών το έπαυλης περιήλθε εις την Ειρήνη Στουρνάρη οποία παντρεύτηκε τον Κάρολο Μέρλιν. Μέτα το θάνατοαυτής ο υιός της Σίδνευ Μέρλιν τελικά απέμεινε ο μόνος αποκλειστικός ιδιοκτήτης.   Ο Σιδνευ Μέρλιν σπούδασε στην Γερμανία Γεωπόνος με σκοπό να αξιοποιήσει το μεγάλο κτήμα    Ο Σίδνευ Μέρλιν παντρεύτηκε την κόρη του πρωθυπουργού Γ. Θεοτόκη την Ζαιρα Θεοτόκη στις 15-8-1902.Η γυναίκα του όμως αρνήθηκε να παραμείνει στο χωριό και εφυγε για την Αθήνα (όπου αργότερα παντρεύτηκε τον Δ. Ράλλη και απέκτησε 2 παιδιά τον Γεώργιο και μετέπειτα πρωθυπουργό και την Νίκη).

Ο Σίδνευ Μέρλιν έφερε από την Αμερική ένα είδος πορτοκαλιών άσπορα και δημιούργησε ομφαλόφορα πορτοκάλια τα παγκοσμίως γνωστά με το όνομα ΜΕΡΛΙΝ.    Αργότερα ο Σ. Μέρλιν πούλησε το κτήμα με την έπαυλη στον Χρήστο Στεργιόπουλο-Κόγκα με το 15328/28-11-9-1918 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Λαμίας Δ. Δημούλια.   Μετά τη πάροδο ετών η έπαυλης έχει περάσει στην ιδιοκτησία του Λεωνίδα Λ. Παύλου με το συμβόλαιο 15245/1-11-1975 του συμβολαιογράφου Λαμίας Χρήστου Ε. Σκαριώτη.    Το Έπαυλις έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Κτήριο της υπ’ αριθμόν 36052/4-10/2004 απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Φ.Ε.Κ. 886/4-10-2004.